Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (Τσουνατόλαδο) Καντάνου Κρήτης “ΤΣΟΥΝΑΤΟΛΑΔΟ ΚΑΝΤΑΝΟΥ”. Είναι ελαιόλαδο ανωτέρας κατηγορίας, που παράγεται από την αρχαιότερη ποικιλία ελιάς στον κόσμο.
Η ποικιλία αυτή βρίσκεται μόνο στο δυτικό μέρος του νομού Χανίων Κρήτης.
Το δέντρο αυτό, η “τσουνάτη”, είναι ένα ήμερο δέντρο ελιάς. Ο καρπός της θυμίζει μαστό, έχει χαρακτηριστική θήλη και πέφτει μόνο όταν ωριμάσει. Δηλαδή έχει διαφορετικό τρόπο συγκομιδής (αφου δεν ραβδίζεται) απ’όλα τ‘άλλα ελαιόδεντρα.
Το τσουνατόλαδο έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, φαινόλες, πολυφαινόλες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Έχει τα λιγότερα επίπεδα Κ (οξείδωσης), σχεδόν τα μισά απ’ όλα τ’ άλλα ελαιόλαδα. Είναι ήπιο και γλυκό στη γεύση, δεν είναι πικρό, ούτε πικάντικο, και ταιριάζει με τη γαστρονομία των κεντροευρωπαίων. Έχει μέγιστη τιμή οξύτητας 0,7 % (κ.β. ελαϊκό οξύ και μέγιστος αριθμός υπεροξειδίων 15meg ενεργού οξυγόνου Kg).
Το χωριό Κάντανος έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, υψηλές βροχοπτώσεις με πολύ χαμηλή υγρασία, επικλινή εδάφη με μεγάλες υψομτρικές διαφορές, όπου σ’αυτά αποδίδονται κατά κύριο λόγο τα ιδιαίτερα φυσιοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικού "Παρθένου Ελαιόλαδου Καντάνου”.